Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybkie meksykańskie burrito

Szybkie meksykańskie burrito

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 874

Pyszne i sycące danie :)

Składniki

  • Składniki w opisie :)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki:
    - oliwa z oliwek
    - 2 średnie cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
    - 2 papryki czerwone
    - tarty żółty ser (opcjonalnie)
    - 1 puszka czerwonej fasoli
    - 1 puszka kukurydzy
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - słoiczek przecieru pomidorowego 180 g.

    Duża szczypta:
    – papryki słodkiej
    – papryki ostrej
    – oregano
    -- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
    Dodatkowo:
    - 8 x tortille
    - sos czosnkowy* do podania.

  2. Wykonanie:
    1
    Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy na oliwie do zarumienienia. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, mięso mielone, przyprawę meksykańską i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano. Dokładnie mieszamy.

    2
    Tortille podgrzewamy na suchej patelni (ok 20-30 sekund z każdej strony), by stały się plastyczne. Na tortillę wykładamy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń