Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tacos z kurczakiem i awokado z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki to popularne danie kuchni meksykańskiej, w mojej wersji nieco spolszczone. Jest to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 478
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 329
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 478
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 329
Składniki
Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz słodką, ostrą i wędzoną papryką, dodajemy oliwę i wszystko starannie razem mieszamy a następnie odstawiamy na 20 minut. Tak przygotowane mięso podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Umyte pomidory kroimy w małą kostkę i przekładamy do miski. Obraną cebulę dość drobno siekamy, po czym dodajemy do pomidorów. Umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Obrane awokado kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryną żeby nie ściemniało, po czym dodajemy do sałatki, na końcu wlewamy oliwę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy.
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę i całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto, gdy ciasto będzie zbyt kruche dolewamy więcej wody. Następnie ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki, przykrywamy folią i rozwałkowujemy na bardzo cienkie, okrągłe placki ( im cieńsze tym lepsze ). Z kawałków rozwałkowanego ciasta wykrawamy miseczką zgrabne okręgi. Placki smażymy na suchej patelni do momentu aż do pojawią się na nich charakterystyczne ciemniejsze plamki, nie pozostawiamy ich zbyt długo na patelni bo stwardnieją i zrobią się kruche. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i lekko zginamy na pół, tworząc miejsce na pozostałe składniki, po czym odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowane placki podajemy z wystudzonym kurczakiem i sałatką.