Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta jak mazurek

Tarta jak mazurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 835

Dodano:

Odsłon: 1046

Wytrawna tarta z wędliną i gotowanym jajem.

Składniki

  • 250 g - mąki
  • 120 g - masła
  • 1 łyżeczka - soli
  • 1 - jajko
  • 2 łyżki - wody
  • NADZIENIE:
  • 2 - cebule czerwone
  • 1 łyżka - masła
  • 400 g - jogurtu naturalnego
  • 2 - jajka
  • 100 g - sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ZDOBIENIE:
  • 3 - jajka na twardo
  • 2 - białe kiełbasy
  • 1 łyżka - smalcu gęsiego
  • świeży tymianek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta jak mazurek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

  2. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.

  3. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.

  4. Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełką. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić podsmażoną i wystudzoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

  5. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.

  6. Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).

  7. Podawać na ciepło. Można udekorować – chociażby świeżym tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń