Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7030
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244603
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7030
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244603
Składniki
Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.
Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.