Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert. To lekkie danie, dość łatwe w przygotowaniu.
Tarta z łososiem i serem pleśniowym
Składniki
- 100g plastrów łososia
- 1 serem pleśniowy
- 1 ciasto francuskie
- Pół szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz
- Masło
Składniki
- 100g plastrów łososia
- 1 serem pleśniowy
- 1 ciasto francuskie
- Pół szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz
- Masło

Etapy przygotowania
Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wykładamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy, usuwając wystające części. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na cieście rozkładamy pokrojonego na drobniejsze fragmenty łososia oraz pokrojony ser pleśniowy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną w misce. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Jajka wylewamy na tratę. Całość pieczemy około 15-20 minut, aż jajka się zetną a brzegi tarty zarumienią.
Polecam
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 70

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 105
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8532
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 587
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 70

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 105
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8532
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 587


Składniki
- 100g plastrów łososia
- 1 serem pleśniowy
- 1 ciasto francuskie
- Pół szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz
- Masło
Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wykładamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy, usuwając wystające części. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na cieście rozkładamy pokrojonego na drobniejsze fragmenty łososia oraz pokrojony ser pleśniowy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną w misce. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Jajka wylewamy na tratę. Całość pieczemy około 15-20 minut, aż jajka się zetną a brzegi tarty zarumienią.
Polecam
Pychotka :)
Pyszotka:)
Wspaniała, smakowita tarta.;)
To jest pyszne :)