Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z szparagami i pieczarkami

Tarta z szparagami i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13338

Dodano:

Odsłon: 242

Prosta, szybka i bardzo smaczna.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • zimne masło lub margaryna 125 g
  • 1 jajko
  • sól
  • zioła do bruschetty ( pomidor, papryka, cebula, czosnek, tymianek, bazylia, pietruszka)
  • Sos : śmietana 18 % 200 ml
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • świeże oregano
  • suszony tymianek
  • sół i pieprz
  • Nadzienie : pieczarki 170 g
  • szparagi 200 g
  • 1 cebula
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z szparagami i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Forma do tarty 22 cm , wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Pieczarki ścieram na grubych oczkach tarki, cebulę siekam.
    Szparagi przełamuję na pół, łodyżki kroję w 1 cm paski, główki zostawiam w całości.
    Na patelni przesmażam pieczarki z cebulą, po 8-10 minutach dodaję łodygi szparag i smażę jeszcze kilka minut.
    Pod koniec dodaję główki szparag i smażę dosłownie minutę.Studzę.
    Sos.
    Składniki sosu mieszam widelcem lub łyżką.
    Wszystkie składniki ciasta siekam i zagniatam.
    Gotowym ciastem wykładam spód i boki formy.
    Ciasto podpiekam 10-13 minut w 180 C.
    Potem nakładam nadzienie, zalewam sosem i szybko wstawiam z
    powrotem do piekarnika.
    Piekę jeszcze około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń