Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z warzywami na cieście francuskim

Tarta z warzywami na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 1597

Takim daniem mile zaskoczymy domowników lub naszych gości.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1 szt. (375 g)
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Cukinia - 1 mała lub pół średniej
  • Cebula - 1 mała
  • Czosnek - 1 duży ząbek
  • Papryczka chili - 1/2 szt.
  • Pomidor - 1 szt.
  • Jajka - 4 szt.
  • Ser żółty - 50 g
  • Śmietana - 18% - pół szklanki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól - 3/4 łyżeczki
  • Pieprz - 2 szczypty
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę do tarty oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto francuskie (pozostałości ciasta możemy wykorzystać do udekorowania nim góry w formie kratki). Podpiekamy 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (warto położyć folię aluminiową i obciążyć ją, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło. Możemy na folię wysypać fasolę - ja położyłam na niej tortownicę).

  2. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. W osobnym naczyniu mieszamy jajka razem ze śmietaną, dodajemy 3/4 łyżeczki soli (płaskiej), pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Na samym końcu ścieramy do masy jajeczno śmietanowej żółty ser (na grubych oczkach). Całość dokładnie mieszamy.

  3. Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy obciążenie i folię aluminiową. Układamy naszą podsmażoną cukinię z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, na to układamy plastry pomidora. Całość zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Rozkładamy plastry mozzarelli. Górę ozdabiamy cienkimi paseczkami z pozostałości ciasta francuskiego - może być w formie kratki (górę możemy pozostawić bez ciasta).
    Tartę pieczemy 30 min. w 220 stopniach (aż nasze jajka się zetną, a góra lekko się zezłoci). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń