Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale na całe Nasze szczęście tamte czasy odeszły w siną dal i mam nadzieję, że nie wrócą. Moja tarta będzie zawierała tylko szparagi by nie mieszać smaków innych warzyw.
Składniki
Składniki na ciasto umieść w misce i wyrabiaj kilka minut, aż uda Ci się uformować zwartą kulę. Ja zazwyczaj używam robota planetarnego bo jest bardzo pomocny. Po wyrobieniu, ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę. Włóż do miski: ser, śmietankę, pieprz, czarnuszkę i jajko. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach i dodaj tyle aby przełamać smak. Wymieszaj całość na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt twarda możesz dodać jogurtu do zmiany smaku.
W szparagach oderwij zdrewniałe części łodyg. Szparag powinien sam pęknąć w odpowiedni miejscu. Każdą sztukę potnij na kawałki nie dłuższe niż 3 cm lub w plasterki i dodaj do masy serowej. Główki szparagów zostaw w całości.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Formę na tartę należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Wyłóż formę ciastem również i boki formy. Nadmiar ciasta odetnij nożykiem. Nakłuj ułożone ciasto w foremce na całej powierzchni. Przygotowany spód tarty wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. U mnie to jest góra i dół. Musimy sprawdzać bo wszystko zależy od możliwości waszego piekarnika. Spód powinien być zarumieniony ale nie spalony.
Po wyjęciu studzimy ciasto i do ostudzonego ciasta do środka wlewamy masę serową i na wierzchu układamy główki szparagów. Przygotowaną tartę ponownie wstawiamy do piekarnika na 25 minut, nagrzanego do 180 stopni.
Oto efekt naszych działań i jeśli się spodobał przepis to proszę lajkujcie, komentujcie i polecajcie znajomym. Smacznego