Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon dyniowy się już kończy więc zapraszam na tartelki z dynią.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 27
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2603
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 756
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1542
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14058
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 27
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2603
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 756
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1542
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14058
Składniki
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy często mieszając (można ją też jeszcze trochę rozdrobnić na patelni przecinając większe kawałki łopatką). W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto ( z solą i pieprzem). Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Do dyni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, curry (1 łyżeczka), roztrzepane jajka, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Fetę pokroić w drobne kostki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki do tartaletek ( ja używam zwykłych foremek do babeczek). Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.