Do góry

Przekąski Przepis na:

Tartelki z dynią

Tartelki z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1089

Dodano:

Odsłon: 1806

Sezon dyniowy się już kończy więc zapraszam na tartelki z dynią.

Składniki

  • mąka, 400g
  • masło, 125 g
  • Jaja, 1
  • ZIMNA WODA, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
  • tłuszcz, do wysmarowania foremek
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • dynia, 1 kg
  • ser feta, 150g
  • czosnek, 1 ząbek
  • curry, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tartelki z dynią

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy często mieszając (można ją też jeszcze trochę rozdrobnić na patelni przecinając większe kawałki łopatką). W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto ( z solą i pieprzem). Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Do dyni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, curry (1 łyżeczka), roztrzepane jajka, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Fetę pokroić w drobne kostki.

  2. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki do tartaletek ( ja używam zwykłych foremek do babeczek). Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń