Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon dyniowy się już kończy więc zapraszam na tartelki z dynią.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3175
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3797
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1304
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3175
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3797
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1304
Składniki
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy często mieszając (można ją też jeszcze trochę rozdrobnić na patelni przecinając większe kawałki łopatką). W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto ( z solą i pieprzem). Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Do dyni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, curry (1 łyżeczka), roztrzepane jajka, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Fetę pokroić w drobne kostki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki do tartaletek ( ja używam zwykłych foremek do babeczek). Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.