Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od ponad ćwierci wieku na święta przygotowuję tofu jak ryba po grecku. Wcześniej była to po prostu ryba po grecku, najczęściej filety z dorsza lub morszczuka, a odkąd przestaliśmy jeść mięso i ryby – przerzuciłam się na tofu. Długo szukałam właściwego smaku, ale trzeba pamiętać, że największy wpływ na smak potrawy ma dobry sos warzywny. A pod sosem można umieścić różności, czyli usmażoną rybę, dobrze doprawione tofu, tzw. „selerybę”* albo nawet ugotowane i odpowiednio przyprawione kotlety sojowe zwane przez nas tekturkami.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6988
Polecam.
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5323
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2493
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6988
Polecam.
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5323
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2493
Składniki
Najpierw przygotuj sos. W tym celu cebule obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę.
Następnie oczyść i obierz wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na drobnych oczkach tarki (choć niektórzy używają dużych oczek i to nie jest zły wybór, ja jednak wolę drobno starte warzywa).
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę (lub cebulę i por) i podsmażaj do lekkiego zezłocenia.
Do podsmażonej cebuli dodaj warzywa starte na małych oczkach tarki i dodaj przyprawy. Podlej połową szklanki wody, a następnie duś warzywa do całkowitej miękkości.
Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw sos pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku.
Tofu naturalne pokrój w dość grube plastry.
Postaraj się odsączyć nadmiar wilgoci przy pomocy ręcznika kuchennego,
a następnie posyp tofu przyprawą do ryb, dość obficie.
Obtocz kawałki tofu w skrobi ziemniaczanej lub mące
i smaż do zrumienienia z obu stron na dużej patelni pokrytej olejem.
Druga strona :)
Usmażone kawałki tofu (lub ryby) ułóż na dużym półmisku
i pokryj przygotowanym wcześniej sosem jarzynowym.
Wstaw na noc do lodówki, aby smaki mogły dojrzeć, a następnie podaj na świąteczny stół.
To jest bardzo smaczne danie , które najlepiej jest podawać na zimno. Po kilku godzinach przechowywania w lodówce lub w innym zimnym miejscu rozwija pełnię smaku. I to w sumie obojętne, czy pod pierzynką z warzyw znajdzie się łagodny w smaku filet z ryby, czy dobrze przyprawione tofu. Bo sos warzywny jest dominujący, więc stanowi najważniejszy składnik smaku całego dania.
Moja siostra bardzo lubi tak podane tofu właśnie dlatego, że „nie trąci rybą”. Nie ma zapachu ani smaku ryby i w dodatku nie ma ości!!!
Ja zwykle nie przygotowuję tej potrawy na wigilię, lecz raczej na święta, na Sylwestra oraz na imprezy w karnawale.
A czasem zupełnie bez okazji, bo bardzo lubię tufu a’la ryba po grecku. Smacznego!