Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to hiszpańska klasyczna przekąska, a także główne danie na piknik. Przyrządza się ją przede wszystkim z ziemniaków, cebuli i jajek. Ja jednak wolę dorzucić do niej jeszcze kilka składników :). Do tej kombinacji podczas mieszania, można dorzucić sera feta w kostkach – pycha.
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 230
Lubisz dania obiadowe na słodko oto przepis dla Ciebie. Żeberka pieczone w py...
Odsłon: 1054
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 230
Lubisz dania obiadowe na słodko oto przepis dla Ciebie. Żeberka pieczone w py...
Odsłon: 1054
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15-20 min. często mieszając. Ziemniaki i cebula nie powinny się zrumienić, powinny być podduszone. 5 min. przed końcem smażenia dorzucamy pozostaje składniki. Dokładnie mieszamy. W czasie, gdy ziemniaki i cebula smażą się na patelni, do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, rozmącamy. Usmażone składniki z patelni odsączamy na sicie. Przekładamy je do jajek, powoli i dokładnie mieszamy. Patelnię wytrzeć do sucha, lub umyć (żeby się nam za chwilę nie przypaliła). Wlać dwie łyżki oliwy, na gorącą oliwę wrzucić mieszaninę. Łopatką poprzyciskać ziemniaki, żeby równomiernie pokryły patelnię. Smażyć ok. 5 min, aż spód się zetnie, od czasu do czasu podważając brzegi tortilli. Przykryć patelnię dużym talerzem, mocno przytrzymać, odlać oliwę i przerzucić tortillę na talerz, po czym zsunąć ją nieusmażoną stroną na patelnię. Smażyć przez 3-5 min. W ten sam sposób zdjąć tortillę z patelni na talerz.