Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to hiszpańska klasyczna przekąska, a także główne danie na piknik. Przyrządza się ją przede wszystkim z ziemniaków, cebuli i jajek. Ja jednak wolę dorzucić do niej jeszcze kilka składników :). Do tej kombinacji podczas mieszania, można dorzucić sera feta w kostkach – pycha.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 443
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2585
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38707
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1378
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 443
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2585
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38707
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1378
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15-20 min. często mieszając. Ziemniaki i cebula nie powinny się zrumienić, powinny być podduszone. 5 min. przed końcem smażenia dorzucamy pozostaje składniki. Dokładnie mieszamy. W czasie, gdy ziemniaki i cebula smażą się na patelni, do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, rozmącamy. Usmażone składniki z patelni odsączamy na sicie. Przekładamy je do jajek, powoli i dokładnie mieszamy. Patelnię wytrzeć do sucha, lub umyć (żeby się nam za chwilę nie przypaliła). Wlać dwie łyżki oliwy, na gorącą oliwę wrzucić mieszaninę. Łopatką poprzyciskać ziemniaki, żeby równomiernie pokryły patelnię. Smażyć ok. 5 min, aż spód się zetnie, od czasu do czasu podważając brzegi tortilli. Przykryć patelnię dużym talerzem, mocno przytrzymać, odlać oliwę i przerzucić tortillę na talerz, po czym zsunąć ją nieusmażoną stroną na patelnię. Smażyć przez 3-5 min. W ten sam sposób zdjąć tortillę z patelni na talerz.