Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczne tymbaliki drobiowe, które będą smaczną i prostą przekąską na imprezy okolicznościowe i spotkania rodzinne. Polecam
Garnek, nóż, sitko, łyżka, garnuszek, miska, miseczki na tymbaliki,
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 282
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 282
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Składniki
Udka, umyć włożyć do garnka, zalać wodą tak by były zakryte, doprowadzić do zagotowania, zdjąć jeżeli się wytworzą szumowiny. Zmniejszyć płomień ognia, dodać obrane marchewki , ziele angielskie , liście laurowe oraz sól i pieprzu do smaku, opcjonalnie łyżeczkę przyprawy kucharek. Gotować do miękkości udek. Miękkie udka wyjąć, wystudzić. Obrać mięso od kości i pokroić w mniejsze kawałki. 1,5 litra wywaru przelać przez sitko do drugiego garnka, włożyć obrane , pokrojone mięso, ponownie doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu tak by wywar tylko pyrkał. Marchewki pokroić w plastry, kukurydzę z groszkiem odsączyć na sitku, natkę pietruszki opłukać , osuszyć i podzielić na listki. Z gotującego wywaru odlać do garnuszka 2 chochelki wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Następnie wywar wyłączyć wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie całość wymieszać. Do miseczek na tymbaliki włożyć według swojego uznania plasterki marchewki, po pół łyżeczki groszku z kukurydzą ora z listki natki. Wywar z mięsem wymieszać i chochelką nabieram wlewając do miseczek. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Podawać w towarzystwie plasterków cytryny i jak ktoś lubi z dodatkiem octu. Smacznego Rada; Na 1 litr wywaru czy wody dodaję 6 łyżeczek żelatyny.
Pyszne tymbaliki gotowe do podania.