Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Takie uśmiechnięte buźki pokochają zarówno mali jak i więksi wielbiciele ziemniaków.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 116
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 116
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto ziemniaczane. Wierzch posypujemy mąką i wałkujemy. Za pomocą okrągłej foremki, ja użyłam dużej nakrętki po soku wycinamy kółka. Następnie za pomocą słomki do soku wycinamy oczka.
Za pomocą łyżeczki robimy uśmiech.
Gotowe buźki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piecyku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Jeśli wybieramy wersję pieczoną buźki należy skropić olejem, najlepiej za pomocą atomizera.
Gotowe buźki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.