Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wam też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe pomysły. Szybko, prosto, smacznie...a boczniaków nie trzeba reklamować.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 324
Składniki
Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut, dodajemy śmietanę i lubczyk. Chwilę razem dusimy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu wylewamy sos z boczniaków. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min (180°C). Pizzę wyciągamy, posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Zapiekamy 3-4 min w tej samej temperaturze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.