Do góry

Przekąski Przepis na:

Warzywna pizza

Warzywna pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50976

Dodano:

Odsłon: 1360

Wam też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe pomysły. Szybko, prosto, smacznie...a boczniaków nie trzeba reklamować.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g boczniaków
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 450-500 g cukinii
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 200 g startej mozzarelli
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Warzywna pizza

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut, dodajemy śmietanę i lubczyk. Chwilę razem dusimy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

    Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu wylewamy sos z boczniaków. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min (180°C). Pizzę wyciągamy, posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Zapiekamy 3-4 min w tej samej temperaturze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń