Do góry

Przekąski Przepis na:

Warzywne samosa

Przepis dnia 2015-05-28
Warzywne samosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3895

Dodano:

Odsłon: 10398

Samosa to pyszne przekąski wywodzące się prosto z Indii. Są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Cała tajemnica tego dania tkwi w odpowiednim doborze aromatycznych przypraw. Samosa w moim wydaniu jest wegetariańskie, ale również można napełnić je mięsnym farszem. W ciągu dwóch dni robiłam je aż dwa razy, stąd też samosa na moich zdjęciach wyglądem przypomina pierożki, a nie rożki (za drugim razem miałam mniej czasu na przygotowania :) ). Na szczęście nie wygląd świadczy o smaku dania. Szczerze polecam jego przygotowanie.

Składniki

  • CIASTO: 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml oleju
  • ok 100 ml gorącej wody
  • FARSZ: 4 ugotowane ziemniaki
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowanie ciasta: na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wymieszaną wodę z olejem. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut.

    2. Przygotowanie farszu: w woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy nasiona gorczycy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz pozostałe przyprawy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się unosić aromat.

    3. Pokrojone w kostkę ziemniaki i rozmrożony groszek dodajemy do przypraw, wlewamy sok z cytryny i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    4. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z kul rozwałkowujmy na placki o średnicy ok 18 cm, przekrawamy je na pół, zlepiamy ze sobą z jednej strony tworząc rożek, który następnie napełniamy farszem. Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju.

    5. Gorące samosa podajemy z chutneyem z mango.


    SMACZNEGO :-)

  2. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń