Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samosa to pyszne przekąski wywodzące się prosto z Indii. Są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Cała tajemnica tego dania tkwi w odpowiednim doborze aromatycznych przypraw. Samosa w moim wydaniu jest wegetariańskie, ale również można napełnić je mięsnym farszem. W ciągu dwóch dni robiłam je aż dwa razy, stąd też samosa na moich zdjęciach wyglądem przypomina pierożki, a nie rożki (za drugim razem miałam mniej czasu na przygotowania :) ). Na szczęście nie wygląd świadczy o smaku dania. Szczerze polecam jego przygotowanie.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 24
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 658
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 112
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 24
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 658
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 112
Składniki
1. Przygotowanie ciasta: na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wymieszaną wodę z olejem. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut. 2. Przygotowanie farszu: w woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy nasiona gorczycy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz pozostałe przyprawy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się unosić aromat. 3. Pokrojone w kostkę ziemniaki i rozmrożony groszek dodajemy do przypraw, wlewamy sok z cytryny i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 4. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z kul rozwałkowujmy na placki o średnicy ok 18 cm, przekrawamy je na pół, zlepiamy ze sobą z jednej strony tworząc rożek, który następnie napełniamy farszem. Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju. 5. Gorące samosa podajemy z chutneyem z mango. SMACZNEGO :-)
zdj