Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzona gęsina, na Świętego Marcina.

Przepis dnia 2017-11-11
Wędzona gęsina, na Świętego Marcina.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1537 Ocena: 20972

Dodano:

Odsłon: 5562

Półgęsek parzony - wędzony w garnku. Idealna wędlina do kanapek. Polecam :) UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.

Składniki

  • 1 kompletna pierś z gęsi, razem ze skórą (nie przecinana, w całości)
  • sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka (8 g)
  • Majeranek 1-2 łyżki
  • pieprz kolorowy gnieciony 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wędzona gęsina, na Świętego Marcina.

Przygotowanie

  1. Kompletny filet ze skórą z gęsi z przyprawami.

  2. Wymytą, osuszoną, kompletną pierś, łącznie ze skórą nacieramy dobrze solą peklową, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. W międzyczasie moczymy w letniej osolonej wodzie osłonkę białkową o średnicy 100 mm i długości 35 cm.

  3. Zwijamy ścisło natartą przyprawami pierś razem ze skórą i wciskamy zwiniętą do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak szynkę. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

  4. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Ja parzyłam razem z salcesonem zrobionym z gęsi.

  5. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

  6. Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 listopada 2017 strzał w dziesiątkę,iście świąteczny przepis :) pozdrawiam :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 listopada 2017 O rany. Cóż można więcej. Św, Marcin się ucieszy. Przepis jak zwykle wspaniały i wart "zrobienia" (oczywiście do dodania, do książki). Dzięki i pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń