Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-11-2017
Półgęsek parzony - wędzony w garnku. Idealna wędlina do kanapek. Polecam :) UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3825
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3827
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 753
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3825
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3827
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 753
Składniki
Kompletny filet ze skórą z gęsi z przyprawami.
Wymytą, osuszoną, kompletną pierś, łącznie ze skórą nacieramy dobrze solą peklową, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. W międzyczasie moczymy w letniej osolonej wodzie osłonkę białkową o średnicy 100 mm i długości 35 cm.
Zwijamy ścisło natartą przyprawami pierś razem ze skórą i wciskamy zwiniętą do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak szynkę. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Ja parzyłam razem z salcesonem zrobionym z gęsi.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!