Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocne śledzie to elegancka i wyrazista przystawka. Idealnie wpasowuje się ona w świąteczne menu. Są nie tylko proste w przygotowaniu, lecz jednocześnie efektownie prezentują się na stole. Sprawdź przepis na przygotowanie tego przysmaku.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Składniki
Śledzie opłucz i namocz przez 1–2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, jeśli używasz filetów solonych. Jeśli masz śledzie w occie – pomiń ten krok.
Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, a cebulę na cienkie krążki. Na każdym płacie śledziowym ułóż kawałek ogórka i ewentualnie kilka krążków cebuli, po czym zwiń w rulon i zabezpiecz wykałaczką lub ułóż ciasno w naczyniu.
Gotowe wielkanocne śledzie ułóż na półmisku. Obok lub między nimi rozłóż jajka pokrojone w ćwiartki. Posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem, dodaj gałązki koperku, a na wierzch rozłóż pozostałą cebulę.
Dla zaostrzenia smaku możesz delikatnie skropić danie octem z odrobiną cukru i oprószyć pieprzem.