Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam mój sposób na świąteczny hicior śledziowy - śledzie w śmietanie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27202
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27202
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Jeśli korzystamy z filetów z octu, najpierw namoczmy je na noc w zimnej wodzie.
Po tym czasie śledzie delikatnie osuszamy i kroimy na kawałki o odpowiadającej nam wielkości. Delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem, odrobinkę solimy w razie potrzeby. Odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę (średnią), ogórki kroimy drobniutko, jabłko kroimy również w kosteczkę. Wrzucamy to do miski, dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, cukrem albo sokiem z cytryny. Kierujemy się tu własnym smakiem :))
Nakładamy do słoików sos i śledzie, delikatnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 4-5 dni, żeby smaki ładnie się połączyły. Podajemy udekorowane natką pietruszki, cytrynką, jabłuszkiem... ;) Smacznego!!!!