Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na faszerowane jajka. Tym razem postanowiliśmy urozmaicić farsz, dodając zieleninę: szczypiorek i pokrzywę. Zastanawiacie się, dlaczego sięgnęliśmy po liście pokrzywy? Otóż znajdziemy w niej bardzo cenne składniki, które mogą pomóc w obniżeniu cukru i ciśnienia we krwi. Roślina ta polecana jest nie tylko przy cukrzycy i nadciśnieniu, ale również osobom, które mają skłonność do anemii. Znakomicie zmniejsza objawy sezonowych uczuleń, ponadto pomaga budować i zwiększać odporności organizmu. Dlatego, jeśli możemy, korzystajmy z jej bogatych właściwości. Suszone liście pokrzywy znajdziecie w sklepach lub aptekach. Jednak wiosną możecie nazbierać świeże i użyć do przygotowania sałatek, klusek czy zup. Wystarczy zblanszować, czyli wrzucić na wrzącą wodę liście i wyłowić je po upływie minuty. Taki zabieg sprawia, że pokrzywa nie będzie parzyć. Pamiętaj, aby zbierając liście zrywać je z górnych części rośliny.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11786
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 100
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8359
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155236
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1144
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11786
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 100
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8359
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155236
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1144
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz, przekrój na pół i wydrąż żółtka.
Liście pokrzywy zblanszuj – wrzuć ją na minutę do garnka z wrzącą wodą, następnie wyłów i osusz.
Szczypiorek oraz pokrzywę bardzo drobno posiekaj.
Żółtka jajek przełóż do głębokiego talerza i rozetrzyj za pomocą łyżki. Dodaj posiekaną zieleninę, majonez i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy farsz nabieraj łyżeczką i faszeruj połówki białka jajek.