Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na faszerowane jajka. Tym razem postanowiliśmy urozmaicić farsz, dodając zieleninę: szczypiorek i pokrzywę. Zastanawiacie się, dlaczego sięgnęliśmy po liście pokrzywy? Otóż znajdziemy w niej bardzo cenne składniki, które mogą pomóc w obniżeniu cukru i ciśnienia we krwi. Roślina ta polecana jest nie tylko przy cukrzycy i nadciśnieniu, ale również osobom, które mają skłonność do anemii. Znakomicie zmniejsza objawy sezonowych uczuleń, ponadto pomaga budować i zwiększać odporności organizmu. Dlatego, jeśli możemy, korzystajmy z jej bogatych właściwości. Suszone liście pokrzywy znajdziecie w sklepach lub aptekach. Jednak wiosną możecie nazbierać świeże i użyć do przygotowania sałatek, klusek czy zup. Wystarczy zblanszować, czyli wrzucić na wrzącą wodę liście i wyłowić je po upływie minuty. Taki zabieg sprawia, że pokrzywa nie będzie parzyć. Pamiętaj, aby zbierając liście zrywać je z górnych części rośliny.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9194
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1138
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11468
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 501
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9194
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1138
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11468
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 501
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz, przekrój na pół i wydrąż żółtka.
Liście pokrzywy zblanszuj – wrzuć ją na minutę do garnka z wrzącą wodą, następnie wyłów i osusz.
Szczypiorek oraz pokrzywę bardzo drobno posiekaj.
Żółtka jajek przełóż do głębokiego talerza i rozetrzyj za pomocą łyżki. Dodaj posiekaną zieleninę, majonez i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy farsz nabieraj łyżeczką i faszeruj połówki białka jajek.