Do góry

Przekąski Przepis na:

Włoskie ciasteczka migdałowe - Cantucci

Włoskie ciasteczka migdałowe - Cantucci

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1583

Dodano:

Odsłon: 5059

Dziś proponujemy jeden z klasyków włoskiej kuchni, czyli chrupiące, lekko słodkie ciasteczka Cantucci. Tradycyjnie składają się wyłącznie z mąki, cukru, jaj oraz migdałów, my proponujemy dodać też aromatyczną skórkę z cytryny. Najlepiej smakują jako dodatek do świeżych soków, win i deserów, oczywiście uprzednio namaczając je w jednym ze wspomnianych wcześniej napojów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 250 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 100 gramów cukru trzcinowego
  • 50 gram całych migdałów
  • 50 gram drobno siekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Cytrynę myjemy, wyparzamy we wrzątku a następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce
    • Jajka lekko ubijamy
    • Suche składniki oraz migdały dodajemy do miski, mieszamy, dodajemy jajka i dalej mieszamy
    • Następnie ciasto powoli wyrabiamy (bez dodatku wody), aż nabierze sprężystości (ciasto jest dość sztywne i wymaga siły)
    • Kiedy będzie gotowe formujemy wałek o średnicy około 4 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut
    • Po pierwszym pieczeniu wyciągamy wałek i kroimy go w poprzek na około 1 centymetrowe ciasteczka (ciasto jest dość kruche dlatego warto użyć ostrego noża)
    • Na koniec obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut
    • Ciastka jemy wcześniej namaczając je w ulubionym napoju

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 08 lipca Od tygodnie zabieram się, żeby w końcu spróbować je upiec. Wyglądają obłędnie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń