Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponujemy jeden z klasyków włoskiej kuchni, czyli chrupiące, lekko słodkie ciasteczka Cantucci. Tradycyjnie składają się wyłącznie z mąki, cukru, jaj oraz migdałów, my proponujemy dodać też aromatyczną skórkę z cytryny. Najlepiej smakują jako dodatek do świeżych soków, win i deserów, oczywiście uprzednio namaczając je w jednym ze wspomnianych wcześniej napojów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5727
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 657
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5727
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 657
Składniki
• Cytrynę myjemy, wyparzamy we wrzątku a następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce • Jajka lekko ubijamy • Suche składniki oraz migdały dodajemy do miski, mieszamy, dodajemy jajka i dalej mieszamy • Następnie ciasto powoli wyrabiamy (bez dodatku wody), aż nabierze sprężystości (ciasto jest dość sztywne i wymaga siły) • Kiedy będzie gotowe formujemy wałek o średnicy około 4 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut • Po pierwszym pieczeniu wyciągamy wałek i kroimy go w poprzek na około 1 centymetrowe ciasteczka (ciasto jest dość kruche dlatego warto użyć ostrego noża) • Na koniec obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut • Ciastka jemy wcześniej namaczając je w ulubionym napoju