Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała, chrupiąca, pełna zdrowia i witamin przekąska . Wrap (ang. zawinąć) – taki rodzaj kanapki. Kuskus z kalafiora robi się w 15 minut i można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku kilka dni.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Z młodej kapusty wycinamy głąb, ostrożnie oddzielamy liście, przecinamy je na pół, wycinając twardy środek. Zielony groszek wyparzamy w lekko osolonym wrzątku 3-4 minuty, studzimy. Czerwoną kapustę kroimy w cienkie paseczki. Kuskus w 15 minut. Kalafiora myjemy i osuszamy. Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce. Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę. Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia. Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać. Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy ( bez natki kolendry ), mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Ściągamy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę kolendry, mieszamy i studzimy.
Pasta. Opłukane ogórki ścieramy ze skórką na drobnych oczkach tarki. Przekładamy na sitko do odcieknięcia wody. Potem doprawiamy chili, solą i pieprzem. Pastą smarujemy zielone liście kapusty, na liściach układamy , kapustę czerwoną , 2 strągi groszku, kuskus i zwijamy. Można spiąć je wykałaczkami, jeśli się nie trzymają.