Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wychopień lub też wychopieniek to staropolska nazwa prostych podpłomyków pieczonych na blaszce lub (w bardziej współczesnej wersji) na patelni. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Tak przygotowany chlebek z patelni będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju przekąsek, gulaszy i sałatek. Możecie również zawinąć w niego ulubione dodatki, podobnie jak robi się to w przypadku tortilli lub indyjskich chlebków naan.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19189
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232068
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19189
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232068
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej sól, oliwę oraz proszek do pieczenia. Całość zalej ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i szybko zagnieć jednolite i gładkie ciasto, które nie będzie lepić się do rąk. W razie potrzeby, podsyp ciasto dodatkową porcją mąki.
Zagniecione ciasto na wychopieńki odstaw pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie podziel je na 5-6 kulek. Każdą z kulek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pamiętaj, że wychopień nie musi mieć regularnego kształtu.
Rozgrzej suchą patelnię, a następnie smaż na niej po jednym placku, tak aby zrumienił się z obu stron. Nie martw się, jeśli pojawią się na nim ciemniejsze plamki - tylko poprawi to jego smak. Tak przygotowane podpłomyki możesz podawać natychmiast z ulubionymi sosami lub warzywami.