Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka pasuje do smażonej wołowiny. Zapomniałem przed zrobieniem zdjęcia posypać uprażonymi pestkami dyni.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 103
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2732
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2407
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 103
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2732
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2407
Składniki
Kalarepę i ziemniaki umyłem, obrałem, cienko pokroiłem na plastry. Ułożyłem w żaroodpornej formie „na dachówkę”. Posypałem listkami tymianku, solą i pieprzem. Przyprawiłem rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posypałem połową sera. Śmietanę rozmąciłem solą i pieprzem, połowę wlałem tuż przy brzegu do formy. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Pozostałe ziemniaki i plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła. Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem. Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę.