Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zależało mi na tym, aby po upieczeniu masa była delikatna i puszysta w środku i pokryta delikatną, lekko zarumienioną skórką. Kluczem do sukcesu jest zmieszanie z ziemniakami masła i kwaśnej śmietany.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 242
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3615
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 242
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3615
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy one będą się gotować zajmujemy się przygotowaniem mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W międzyczasie dodać rozdrobniony czosnek. Wszystko przesmażyć do przejścia się smaków.
Dodać mięso, rozdrabniając wymieszać je z cebulą i czosnkiem.
Mięso doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
Do wszystkiego dodać przecier pomidorowy i wymieszać do uzyskania jednolitego farszu. Jeśli przecier jest gęsty możemy dodać 2 łyżki wody i chwile wszystko poddusić.
Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Dodać masło i śmietanę, wszystko rozgnieść na puree. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku. Puree powinno być delikatne i puszyste.
Do formy lub mniejszych miseczek nałożyć mięsny farsz i przykryć go puree ziemniaczanym.Wszystko piec w piekarniku ok.25-30 minut. Aż do zarumienienia brzegów i utworzenia się skórki.