Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ach, zapiekanki – smak dzieciństwa! Tym zajadali się wszyscy zanim wszelkie sieci fast food opanowały świat. Chrupiąca bułka, ciągnący się ser, pieczarki i obowiązkowy ketchup – to było prawdziwe szczęście w prostocie, a do tego gotowe w zaledwie 30 minut. Tym razem serwujemy zapiekanki na bogato, z dodatkiem salami i majonezu! Przygotuj je w domu i poczuj się jak za dawnych lat.
Składniki
Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w półplasterki. Obraną cebulkę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, podsmaż cebulkę, a gdy ta stanie się miękka i błyszcząca, dorzuć pieczarki. Przesmażaj tak długo, aż grzyby puszczą sok, a następnie płyn odparuje. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, wymieszaj. Plasterki salami przetnij na 4 części, a ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Bagietki przetnij na połowy, posmaruj masłem i przełóż na blachę piekarnika. Włóż je do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmij, ułóż na bułkach kawałki salami i podsmażone pieczarki. Całość posyp startym serem i ponownie wstaw do piekarnika na 7-10 minut, aż ser się ładnie rozpuści. Wstępne podpiekanie bułek sprawi, że będą chrupiące, a farsz nie rozmoczy pieczywa.
Zapiekanki na bogato wyjmij z pieca, polej majonezem, ketchupem, udekoruj natką pietruszki i od razu podawaj.