Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanki prosto z gór

Zapiekanki prosto z gór

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49494

Dodano:

Odsłon: 8307

Domowe, chrupiące pieczywko zapiekane z serami, w tym z oscypkami, pieczarkami i ketchupem.

Składniki

  • bagietka 2 sztuki
  • masło 1/4 kostki
  • bundz 200 g
  • ser żółty (u mnie Ementaler) 300 g
  • oscypki 2- 4 sztuki (małe) lub 1- 2 sztuki (duże)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • pieczarki 100 g
  • kiełbasa krakowska podsuszana 100 g
  • dodatkowo: ketchup łagodny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanki prosto z gór

Przygotowanie

  1. Bagietki dzielimy na trzy, mniej więcej równe kawałki. Każdy z nich kroimy wzdłuż na połowę. Tak przygotowane kawałki bagietki smarujemy masłem.
    Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Wszystkie gatunki sera oraz kiełbasę kroimy w plasterki.

  2. Na posmarowanych masłem bagietkach układamy cebulę z czosnkiem, które przykleją się do masła, dzięki czemu nie spadną z zapiekanek. Następnie nakładamy plasterki
    sera żółtego, pieczarki i kiełbasę. Na wierzch układamy plastry oscypka lub bundzu.

  3. W ten sposób przygotowane zapiekanki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czasu pieczenia nie podaję, zwykle
    piekę do lekkiego zrumienienia pieczywa i do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.

  4. Upieczone zapiekanki serwujemy z ketchupem. U mnie dodatkowo z letnią sałatką.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń