Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem

Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 14116

Pieczone proste ziemniaki z czosnkiem i parmezanem

Składniki

  • ok.pół kg małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 szklanki startego lub sproszkowanego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki.

  2. Nagrzewamy patelnię (najlepiej żeliwną, lub taką w której można piec w pekarniku i nagrzewamy oliwę. Ziemniaki podsmażamy ok. 15 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

  3. Na koniec dodajemy czosnek, mieszankę ziół włoskich, sól, pieprz. Posypujemy ziemniaki połową parmezanu i przekładamy ziemniaki do piekarnika.

  4. Pieczemy je przez ok. 15 minut. Na koniec kładziemy na ziemniaki masło, resztę parmezanu i posypujemy posiekaną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń