Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugie śniadanie.
stolnica, miseczka, garnek, wałek, nóż.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 9870
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1323
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 9870
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1323
Składniki
Szpinak umyć . Na patelnię wlać trochę oleju wrzucić szpinak, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Wystudzić . Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać , dodać szczyptę soli. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, trochę mleka, wymieszać , pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do garnka wybić 1 całe jajko oraz 3 żółtka dodać łyżkę cukru, ubić. Dodać rosnące drożdże, mleko, mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od garnka. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części. Lekko ugnieść i rozwałkować. Z 3 stron ponacinać i skręcić w świderek. Na nienaciętej części ułożyć porcję szpinaku.
Na nim porcję sera.
Na wierzchu ułożyć suszone pomidory.
Skręcić w/g uznania , tworząc przekąskę. Z pozostałymi częściami postąpić tak samo. Pozostawić chwilę do podrośnięcia. Pozostałe białka ubić i posmarować nimi przekąski. Posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia.
Podawać na podwieczorek lub drugie śniadanie.