Do góry

Przekąski Przepis na:

Zrazy drobiowe pieczone w porach

Zrazy drobiowe pieczone w porach

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16757

Dodano:

Odsłon: 38154

Lubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie !

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 dymki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka plasterków wędzonego bekonu
  • 1 łyżka mąki
  • 4 pory
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietany 18 %
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem. Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na 30 minut do lodówki.
    Dymkę i natkę drobno pokroiłem ,wymieszałem. Każdy płat mięsa posmarowałem musztardą, posypałem mieszaniną natki i dymki, przykryłem plasterkami boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę.
    Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C przykryte folia aluminiową. Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem mięso i zapiekałem jeszcze 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monik2124 19 listopada 2015 Wygląda niesamowicie. Będę robiła dziś na obiadek. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniia 28 czerwca 2015 Zrobiłam dziś na obiad powiem tyle szaleństwo podniebienia:)mięso skruszało w tej marynacie z cytryny,po upieczeniu rozpływało się w ustach myślałam że mimo sporej porcji zostanie coś na jutro-nie zostało:)super przepis:)pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 czerwca 2015 wspaniałe, aromatyczne i pyszne zraziki :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń