Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwijane bułeczki pizzowe znane także jako pizzetki lub pizzerinki, to wspaniały przysmak na każdą okazję. Aromatyczne bułeczki pachnące oregano i bazylią. Wystarczy ciasto na pizzę oraz trochę dodatków i gotowe.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9537
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 178
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9537
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 178
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Przesiej do miski 300 g mąki, dodaj wodę i połowę drożdży.
Wyrabiaj ciasto ok. 3 minuty.
Następnie przykryj miskę i włóż do lodówki na 3 godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki. Dodaj resztę mąki i drożdży oraz sól.
Jeszcze schłodzone ciasto wyrabiaj ok. 10-20 minut, aż zrobi się gładkie i aksamitne.
Miskę posmaruj oliwą, włóż do niej wyrobione ciasto i odłóż jeszcze na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Do miseczki daj passatę pomidorową, oregano, bazylię, oliwę, sprasowany czosnek i cukier.
Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
PRZYGOTOWANIE ŚLIMACZKÓW
Przygotowane ciasto na pizzę podziel na dwie części.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i posyp delikatnie tartym serem.
Następnie ułóż plastry szynki i posyp jeszcze raz delikatnie tartym serem.
Tak przygotowany placek zwiń w rulon i pokrój w ok. 1,5 centymetrowe plasterki.
Plasterki poukładaj na wysłanej papierem do pieczenia blaszce.
Odstaw bułeczki do wzrośnięcia na ok. 30 minut, następnie włóż do rozgrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.