Do góry

Przetwory Przepis na:

Ajwar

Ajwar

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4791

Dodano:

Odsłon: 6871

Ajwar to warzywna pasta/sos bardzo popularny na Bałkanach. Można wykorzystać go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 6 ostrych papryczek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cząbru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ajwar

Przygotowanie

  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż bakłażany będą miękkie, a skórka papryki sczernieje. Upieczoną paprykę wkładamy do woreczka foliowego, zamykamy i pozostawiamy na 10 minut. Bakłażany i papryki obieramy ze skórki.

  2. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy obrane bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje.

  3. Przekładamy do wyparzonych, dobrze osuszonych słoików i dobrze zakręcamy.

  4. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń