Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś z samego rana zrobiłam kolejną porcję tak zwanych ananasków z cukinii. Dwa dni temu tez robiłam podobne, ale trochę inną metodą i bez goździków. Tym razem zrobiłam ananaski na drugi sposób. Niedługo chyba cukinia będzie mi się śniła po nocach, bo robię z niej przetwory co drugi dzień lub nawet codziennie. Ale szkoda, żeby się zmarnowała, skoro w zimę też fajnie jest wyjąć coś smacznego. Takie ananaski można wykorzystać na wiele sposobów, dodając je do ciast i deserów, do sałatek, do dań głównych lub jako samodzielną przekąskę.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19914
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 498
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6957
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243719
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19914
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 498
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6957
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243719
Składniki
1,5 litra wody zagotowałam z kwaskiem cytrynowym i odstawiłam do wystygnięcia. Cukinie obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Cukinię zalałam zimną wodą z kwaskiem, przykryłam ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie cukinię odcedziłam na sicie z zalewy, nie pozbywając się jednak zalewy. Zalewę przelałam z powrotem do garnka. Dodałam do niej cukier kryształ, cukier waniliowy i goździki. Zalewę zagotowałam i włożyłam do niej odcedzona wcześniej cukinię. Wszystko razem ponownie zagotowałam i od momentu zagotowania, gotowałam cukinię ok. 5 minut. Powinna być miękka ale nie rozgotowana. Ugotowaną cukinię przełożyłam do wyparzonych słoików i szczelnie zakręciłam. Słoiki z cukinią a'la ananas następnie zapasteryzowałam w garnku. Pasteryzowałam je 15 minut od zagotowania. Po tym czasie wyjęłam słoiki i odwróciłam do góry dnem by w tej pozycji wystygły. Dopiero po całkowitym wystygnięciu odwróciłam słoiki do właściwej pozycji i wyniosłam w chłodne miejsce. Przepis pochodzi ze strony: Cukinia a la ananas | (mprzepisy.pl), zwiększyłam jednak ilość cukinii.