Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak lata zamknięty w słoikach. Gotowa zupa.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Dostałam wyjątkowo rozrośniętą botwinę. Wykorzystałam same liście i łodygi. Można użyć botwinki z małymi buraczkami- wtedy będą miękkie. Botwinę trzeba umyć - najlepiej trzy razy. Botwinę pokroiłam, po posiekaniu wyszło mi 5 litrów. Na dno garnka wlałam około 7-8 mm wody, dodałam botwinkę, przykryłam ją i włączyłam średnio większy ogień. Po paru minutach botwina klapnie a po następnych paru zmięknie. Dla pewności można sprawdzić- nie powinna się rozlatywać. Po uparowaniu botwiny zostało mi jej 2,5 litra. Wyłączyłam ogień i dodałam płaską łyżkę soli, octu 50 do 100ml i tyle samo cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia. Wystarczy , ze ocet jest lekko wyczuwalny- nie trzeba przesadzać bo potem zupa jest zbyt kwaśna.
Botwinkę nałożyłam do wyparzonych słoików o pojemności około 300ml. Ta ilość idealnie pasuje do zupy dla trzech osób. Można wybrać swój wariant. Słoiki z gorącą jeszcze botwiną wstawiłam go garnka wyłożonego ściereczką i zalanego gorącą wodą. Słoiki pasteryzowałam około 15- 20 minut od zagotowania wody. Botwinę można wykorzystać do ugotowania botwinki w zimie, lub barszczu ukraińskiego. Nie dodaję do niej ziela ani liści czy innych przypraw- wszystkie te składniki znajda się w późniejszej bazie zupy. Smacznego :)