Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużnych, papryki oraz cebuli. O właściowaściach zdrowotnych tych warzyw można by pisać w nieskończoność. :) Przy przygotowaniu słoiczķów spędzimy trochę czasu, ale możemy z nich później korzystać przez całą długą zimę. :)
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 271
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 271
Składniki
Zacznijmy od umycia buraków oraz papryki. Od buraków odcięłam końce i wstawiłam do dużego garnka. Zalać wodą i gotować przez czas przygotowywania pozostałych składników.
Z papryki wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do buraków.
Przygotować marynatę łącząc ze sobą wskazane składniki. Zagotować. Dorzucić paprykę wraz z cebulą. Gotować przez ok 5 minut.
W tym czasie buraki powinny być już miękkie. Należy je ostudzić, następnie obrać i zetrzeć do garnka z marynatą i pozostałymi warzywami. Całość wymieszać, zagotować. Doprawić pieprzem.
Gotowe gorące buraczki przełożyć do wygrzanych w piekarniku słoików. Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem, tak żeby powietrze się zassało. Smacznego! :)