Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraki z cukinią na zimę do słoików

Buraki z cukinią na zimę do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 327 Ocena: 2365

Dodano:

Odsłon: 539

Buraki z cukinią na zimę do słoików idealny dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • 2 kg buraków,
  • 1 kg cukini (już obranej),
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 1 łyżka soli.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraki z cukinią na zimę do słoików

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.

    Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.

    Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Obraną cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

    Przekładamy do litrowych słoików.

    Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.

    Przechowujemy w zimnym miejscu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń