Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych to dodajemy ich więcej. Chutney to doskonały dodatek to wszelkiego rodzaju mięs. Dzisiaj przepis na chutney ze śliwek.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Składniki
Śliwki płuczemy, wyjmujemy pestki. Wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Następnie zmniejszamy temperaturę gotowania. W miedzy czasie obieramy cebule i kroimy w duże kawałki, lekko podduszamy na łyżce oleju. Goździki miażdżymy w moździerzu ( jeśli nie mamy to na desce tłuczkiem do mięsa) tak samo postępujemy z kolendrą. Imbir ścieramy na średnich oczkach tarki. Wszystkie podane w przepisie składniki (oprócz octu) dodajemy do śliwek. Przykrywamy i dusimy ok. 1, 5 godziny od czasu , do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i jabłkowy. Ja zawsze wszystko smakuję i jeśli stwierdzam ,że czegoś mi brakuje w smaku , to dodaję. Sos powinien być winny o lekkim smaku przypraw. Gorący sos przekładamy do słoików. Dla pewności można pasteryzować ok. 10 min.