Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 187
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 918
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 187
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 918
Składniki
Wykonanie: Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się cukru. Cebulę, cukinię i jabłka obrać i pokroić. Pomidory sparzyć- również obrać i pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½ godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.