Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 971
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13576
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 971
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13576
Składniki
Wykonanie: Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się cukru. Cebulę, cukinię i jabłka obrać i pokroić. Pomidory sparzyć- również obrać i pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½ godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.