Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wysyp cukinii sprawia, że wciąż szukam różnych interesujących przepisów – dziś jest to cukinia jak ananas. Ten sposób na cukinię znalazłam na jednym z rosyjskojęzycznych portali. Cukinia jako warzywo jest po prostu wspaniała, gdyż z łatwością przyjmuje wszelkie smaki. I te słodkie, i te pikantne, więc uważaj z ilością użytych przypraw! Jednak dzisiejsza cukinia jest aromatyczna i łagodna w smaku zupełnie jak ananas. Nie zagrozi Twojemu podniebieniu nadmierną pikanterią.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10387
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336733
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4229
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423486
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10387
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336733
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4229
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423486
Składniki
Cukinie obierz i – jeśli trzeba – pozbaw gniazda nasiennego. Młodziutkie cukinie zazwyczaj wystarczy obrać i pokroić w kostkę.
Sok ananasowy wlej do rondla, dodaj do niego kwas cytrynowy (lub cytrynę), cukier i wanilinę (wanilię). Postaw garnek na ogniu.
Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Do syropu dodaj cukinię i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu, najlepiej potrząsając garnkiem. Tak mówi rosyjski przepis. I tu moja uwaga praktyczna – po włożeniu cukinii do syropu przykryłam garnek, by szybciej się zagotowała. Bo w pierwszej chwili to wygląda nieciekawie – trochę płynu na dnie i góra cukiniowych kostek
Nie zakręcając gazu, wkładaj „ananasy” do wyparzonych słoików i zamykaj pokrywkami (oczywiście również wyparzonymi). Następnie odwróć i przykryj kocem na noc. Niech powoli stygnie. Ale tu moja uwaga – praktyka wykazała, że to nie wystarczy. Trzeba te słoiki pasteryzować, jeśli mają wytrzymać do zimy (pasteryzacja trwała 15 minut). No chyba, że ma to być żart do szybkiego spożycia na grillu u przyjaciół – wtedy nie musisz pasteryzować.
Z podanej proporcji otrzymałam 4 słoiki o pojemności 320-330 ml. Przygotowane w ten sposób kostki cukinii bardzo sugestywnie udają kawałki ananasa. To taka kulinarna ciekawostka, którą warto wypróbować. Więc próbuję.
Kosteczki już od razu, po gotowaniu w soku ananasowym, były bardzo smaczne. Ale postanowiłam potrzymać je w słoikach chociaż przez tydzień. I to naprawdę jest pyszne! Nie wiem, czy dałabym się oszukać, że to ananas, ale ja przecież wiem, że to cukinia