Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 4905
Dodano: 01.08.2020
Odsłon: 5241
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Cukinie obierz i – jeśli trzeba – pozbaw gniazda nasiennego. Młodziutkie cukinie zazwyczaj wystarczy obrać i pokroić w kostkę.
Sok ananasowy wlej do rondla, dodaj do niego kwas cytrynowy (lub cytrynę), cukier i wanilinę (wanilię). Postaw garnek na ogniu.
Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Do syropu dodaj cukinię i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu, najlepiej potrząsając garnkiem. Tak mówi rosyjski przepis. I tu moja uwaga praktyczna – po włożeniu cukinii do syropu przykryłam garnek, by szybciej się zagotowała. Bo w pierwszej chwili to wygląda nieciekawie – trochę płynu na dnie i góra cukiniowych kostek
Nie zakręcając gazu, wkładaj „ananasy” do wyparzonych słoików i zamykaj pokrywkami (oczywiście również wyparzonymi). Następnie odwróć i przykryj kocem na noc. Niech powoli stygnie. Ale tu moja uwaga – praktyka wykazała, że to nie wystarczy. Trzeba te słoiki pasteryzować, jeśli mają wytrzymać do zimy (pasteryzacja trwała 15 minut). No chyba, że ma to być żart do szybkiego spożycia na grillu u przyjaciół – wtedy nie musisz pasteryzować.
Z podanej proporcji otrzymałam 4 słoiki o pojemności 320-330 ml. Przygotowane w ten sposób kostki cukinii bardzo sugestywnie udają kawałki ananasa. To taka kulinarna ciekawostka, którą warto wypróbować. Więc próbuję.
Kosteczki już od razu, po gotowaniu w soku ananasowym, były bardzo smaczne. Ale postanowiłam potrzymać je w słoikach chociaż przez tydzień. I to naprawdę jest pyszne! Nie wiem, czy dałabym się oszukać, że to ananas, ale ja przecież wiem, że to cukinia
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)