Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pora rozpocząć sezon przetworów. Na pierwszy rzut idzie cukinia, która w tym roku wyjątkowo obficie obrodziła. Pracy przy niej niewiele a taki słoiczek będzie wspaniałym dodatkiem do zimowego obiadu.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 222
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1326
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8861
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 222
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1326
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8861
Składniki
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w półksiężyce (lub jeśli cukinia jest duża w ćwiartki). Cebulę kroimy w plastry. Na dno każdego (wcześniej wyparzonego) słoika układamy plaster cebuli, wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, wrzucamy po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Pokrojoną cukinię układamy dość ciasno w słoikach.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Zimną wypełniamy słoiki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry nogami i pozostawiamy do wystudzenia.