Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki na zimowe obiadki - megaszybko, megaprosto, megatanio i megasmacznie :) Pakujemy w słoiki następnego dnia. Sałatkę i przepis w zeszłym roku podarowała mi moja przyjaciółka i już ją wpisałam w moje przetwory :) Przepis na 12 słoików o pojemności 500 ml
Składniki
Warzywa myję, kroję w cienkie (ok. pół centymetrowe) paski i wrzucam do wielkiej miski. Uwaga - cukinie wybieram cienkie i długie, żeby miały jak najwięcej miąższu i dały się pokroić w małe krążki. Paprykę podobnie, długą. Jeśli cebule są duże, kroję w piórka, jeśli małe, w plasterki.
Mieszam przyprawy, wszystkie suche składniki, żeby równomiernie się rozprowadziły. Zalewam je octem i ponownie mieszam.
Dodaję zalewę do warzyw i mieszam wszystko razem. Rękoma, bo tego naprawdę jest ogromna ilość. Uwaga na kurkumę (zakładam jednorazowe rękawiczki). Przykrywam jednorazowymi bawełnianymi ściereczkami tak, żeby ścierki nie "wciągnęły" zalewy (przyklejam je taśma do miski).. i zapominam:) Zostawiam na noc (min. 12 godz, max 36) na balkonie - w chłodnym miejscu.
Następnego dnia pakuję do czystych, suchych słoików. Układam dość ciasno. Do każdego słoika wlewam zalewę, najpierw trochę potem resztę. Po pierwsze, żeby wystarczyło do wszystkich a po drugie dlatego, że na dnie osiadają przyprawy (głównie gorczyca) - też ją wrzucam mniej więcej równomiernie do wszystkich porcji. Wekuję. Zakręcając pilnuję by gwint i wieczko były idealnie czyste i suche. Wekuję w piekarniku w temp. 120 stopni, 30 minut. Stawiam do wystudzenia do góry dnem (na głębokiej blaszce z piekarnika ...na wszelki wypadek gdyby któryś ze słoików okazał się nieszczelny). Wstawiam do zimnego piekarnika i doliczam czas nagrzewania. Jest naprawdę megapyszna, zrobię jeszcze jedną partię z ksylitolem :)