Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem dojrzałych i słodkich śliwek? Oczywiście czeko-śliwkę, czyli połączenie pysznego dżemu z kremem czekoladowym. Smarowidło jest tak dobre w smaku, że nikt mu się nie oprze i będzie znikało prosto ze słoika. Jest też znacznie zdrowsze od sklepowych alternatyw. Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów i substancji wspierającej funkcje trawienne. Z dodatkiem czekolady wpływa pozytywnie na odporność. Jest idealnym lekarstwem na jesienną chandrę. Przyniesie radość podczas długich, zimowych wieczorów. Póki więc jest sezon na śliwki, przygotuj przynajmniej kilka słoiczków!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10560
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336866
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4608
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424490
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10560
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336866
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4608
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424490
Składniki
Śliwki umyj i usuń pestki. Przełóż je do blendera i zmiksuj na niejednolitą masę, pozostawiając nieco większych kawałków.
Przenieś śliwki do garnka i zasyp cukrem. Dodaj też nasiona z wydrążonej laski wanilii. Gotuj całość na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż masa osiągnie dość gęstą konsystencję.
Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Gorącą czeko-śliwkę przełóż do czystych, wysterylizowanych słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem na blacie i pozostaw do ostygnięcia.
Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.