Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem dojrzałych i słodkich śliwek? Oczywiście czeko-śliwkę, czyli połączenie pysznego dżemu z kremem czekoladowym. Smarowidło jest tak dobre w smaku, że nikt mu się nie oprze i będzie znikało prosto ze słoika. Jest też znacznie zdrowsze od sklepowych alternatyw. Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów i substancji wspierającej funkcje trawienne. Z dodatkiem czekolady wpływa pozytywnie na odporność. Jest idealnym lekarstwem na jesienną chandrę. Przyniesie radość podczas długich, zimowych wieczorów. Póki więc jest sezon na śliwki, przygotuj przynajmniej kilka słoiczków!
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 67
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaro...
Odsłon: 49
Super smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 118
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 21
Sałatka z kuskusem perłowym, pesto pomidorowym i kremową burratą. Dobrze spra...
Odsłon: 39
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 67
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaro...
Odsłon: 49
Super smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 118
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 21
Sałatka z kuskusem perłowym, pesto pomidorowym i kremową burratą. Dobrze spra...
Odsłon: 39
Składniki
Śliwki umyj i usuń pestki. Przełóż je do blendera i zmiksuj na niejednolitą masę, pozostawiając nieco większych kawałków.
Przenieś śliwki do garnka i zasyp cukrem. Dodaj też nasiona z wydrążonej laski wanilii. Gotuj całość na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż masa osiągnie dość gęstą konsystencję.
Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Gorącą czeko-śliwkę przełóż do czystych, wysterylizowanych słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem na blacie i pozostaw do ostygnięcia.
Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.