Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem dojrzałych i słodkich śliwek? Oczywiście czeko-śliwkę, czyli połączenie pysznego dżemu z kremem czekoladowym. Smarowidło jest tak dobre w smaku, że nikt mu się nie oprze i będzie znikało prosto ze słoika. Jest też znacznie zdrowsze od sklepowych alternatyw. Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów i substancji wspierającej funkcje trawienne. Z dodatkiem czekolady wpływa pozytywnie na odporność. Jest idealnym lekarstwem na jesienną chandrę. Przyniesie radość podczas długich, zimowych wieczorów. Póki więc jest sezon na śliwki, przygotuj przynajmniej kilka słoiczków!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11623
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6649
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5530
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13729
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11623
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6649
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5530
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13729
Składniki
Śliwki umyj i usuń pestki. Przełóż je do blendera i zmiksuj na niejednolitą masę, pozostawiając nieco większych kawałków.
Przenieś śliwki do garnka i zasyp cukrem. Dodaj też nasiona z wydrążonej laski wanilii. Gotuj całość na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż masa osiągnie dość gęstą konsystencję.
Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Gorącą czeko-śliwkę przełóż do czystych, wysterylizowanych słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem na blacie i pozostaw do ostygnięcia.
Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.