Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem dojrzałych i słodkich śliwek? Oczywiście czeko-śliwkę, czyli połączenie pysznego dżemu z kremem czekoladowym. Smarowidło jest tak dobre w smaku, że nikt mu się nie oprze i będzie znikało prosto ze słoika. Jest też znacznie zdrowsze od sklepowych alternatyw. Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów i substancji wspierającej funkcje trawienne. Z dodatkiem czekolady wpływa pozytywnie na odporność. Jest idealnym lekarstwem na jesienną chandrę. Przyniesie radość podczas długich, zimowych wieczorów. Póki więc jest sezon na śliwki, przygotuj przynajmniej kilka słoiczków!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Składniki
Śliwki umyj i usuń pestki. Przełóż je do blendera i zmiksuj na niejednolitą masę, pozostawiając nieco większych kawałków.
Przenieś śliwki do garnka i zasyp cukrem. Dodaj też nasiona z wydrążonej laski wanilii. Gotuj całość na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż masa osiągnie dość gęstą konsystencję.
Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Gorącą czeko-śliwkę przełóż do czystych, wysterylizowanych słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem na blacie i pozostaw do ostygnięcia.
Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.