Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem dojrzałych i słodkich śliwek? Oczywiście czeko-śliwkę, czyli połączenie pysznego dżemu z kremem czekoladowym. Smarowidło jest tak dobre w smaku, że nikt mu się nie oprze i będzie znikało prosto ze słoika. Jest też znacznie zdrowsze od sklepowych alternatyw. Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów i substancji wspierającej funkcje trawienne. Z dodatkiem czekolady wpływa pozytywnie na odporność. Jest idealnym lekarstwem na jesienną chandrę. Przyniesie radość podczas długich, zimowych wieczorów. Póki więc jest sezon na śliwki, przygotuj przynajmniej kilka słoiczków!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4718
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4718
Składniki
Śliwki umyj i usuń pestki. Przełóż je do blendera i zmiksuj na niejednolitą masę, pozostawiając nieco większych kawałków.
Przenieś śliwki do garnka i zasyp cukrem. Dodaj też nasiona z wydrążonej laski wanilii. Gotuj całość na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż masa osiągnie dość gęstą konsystencję.
Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Gorącą czeko-śliwkę przełóż do czystych, wysterylizowanych słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem na blacie i pozostaw do ostygnięcia.
Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.