Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moc witamin na zimowe śniadania, aronia jako czarny owoc diabetycznie dozwolona :) niesamowicie wydajna przy przetwarzaniu Przepis na 12 słoiczków 220 ml i biorąc pod uwagę ceny rynkowe przetworów z aronii, domowym sposobem jest tanio.
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje.
Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron).
Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę.
Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :)
Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu).
Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do aronii.
Całość gotuję 3-4 razy po półtorej godziny pod przykryciem. Jeśli aronia "puściła" zbyt mało wody, wlewam około pół szklanki wody, by nie przypalić owoców na dnie garnka.
Mieszam częściej niż inne powidła czy konfitury.
Podczas ostatniego gotowania, blenduję zawartość garnka, by rozdrobnić dość twarde i uparte skórki aronii - to w nich właśnie jest najwięcej mikro i makroelementów korzystnych dla zdrowia.
gorącą zawartość nalewam do czystych, suchych gorących słoików. Mocno zakręcam pilnując, by gwint słoika i nakrętka były czyste i suche.
Wygodniej jest napełniać szerokie słoiki. Przydaje się lejek do słoików (standardowy potrafi się zapychać, bo powidła są bardzo gęste.
Odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc.
Powidła z aronii są świetnym i zdrowym dodatkiem do śniadań i "słoików do pracy", do ciast, babeczek, deserów. A najprościej trochę białego serka, 2 łyżki aronii i śniadanie (albo kolacja) gotowe !
Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo n...
Odsłon: 49290
Klasyczna mizeria, znakomity dodatek do obiadu. Przepis pochodzi z 422 odcink...
Odsłon: 40335
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 47
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 54
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4324
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 200
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 88
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 47
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 54
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4324
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 200
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 88
Składniki
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje. Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron). Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę. Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :) Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu). Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do aronii. Całość gotuję 3-4 razy po półtorej godziny pod przykryciem. Jeśli aronia "puściła" zbyt mało wody, wlewam około pół szklanki wody, by nie przypalić owoców na dnie garnka. Mieszam częściej niż inne powidła czy konfitury.
Podczas ostatniego gotowania, blenduję zawartość garnka, by rozdrobnić dość twarde i uparte skórki aronii - to w nich właśnie jest najwięcej mikro i makroelementów korzystnych dla zdrowia. gorącą zawartość nalewam do czystych, suchych gorących słoików. Mocno zakręcam pilnując, by gwint słoika i nakrętka były czyste i suche. Wygodniej jest napełniać szerokie słoiki. Przydaje się lejek do słoików (standardowy potrafi się zapychać, bo powidła są bardzo gęste. Odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc. Powidła z aronii są świetnym i zdrowym dodatkiem do śniadań i "słoików do pracy", do ciast, babeczek, deserów. A najprościej trochę białego serka, 2 łyżki aronii i śniadanie (albo kolacja) gotowe !
Przepisy Przetwory
Przetwory
Przecier z zielonych pomidorów
Przetwory
Sałatka z kapusty na zimę
Przetwory
Ogórki kiszone na zupę z marchewką krojone w kostkę
Przetwory
Sałatka z ogórków i papryki
Przecier z zielonych pomidorów
Przecier z zielonych pomidorów jest łagodniejszy w smaku niż ten z czerwonych...
Odsłon: 52
Sałatka z kapusty na zimę
Sałatka pasteryzowana z kapusty z dodatkiem kilku warzyw. Zimą wystarczy odkr...
Odsłon: 3097