Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moc witamin na zimowe śniadania, aronia jako czarny owoc diabetycznie dozwolona :) niesamowicie wydajna przy przetwarzaniu Przepis na 12 słoiczków 220 ml i biorąc pod uwagę ceny rynkowe przetworów z aronii, domowym sposobem jest tanio.
Składniki
Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje. Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron). Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę. Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :) Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu). Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.
Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do aronii. Całość gotuję 3-4 razy po półtorej godziny pod przykryciem. Jeśli aronia "puściła" zbyt mało wody, wlewam około pół szklanki wody, by nie przypalić owoców na dnie garnka. Mieszam częściej niż inne powidła czy konfitury.
Podczas ostatniego gotowania, blenduję zawartość garnka, by rozdrobnić dość twarde i uparte skórki aronii - to w nich właśnie jest najwięcej mikro i makroelementów korzystnych dla zdrowia. gorącą zawartość nalewam do czystych, suchych gorących słoików. Mocno zakręcam pilnując, by gwint słoika i nakrętka były czyste i suche. Wygodniej jest napełniać szerokie słoiki. Przydaje się lejek do słoików (standardowy potrafi się zapychać, bo powidła są bardzo gęste. Odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc. Powidła z aronii są świetnym i zdrowym dodatkiem do śniadań i "słoików do pracy", do ciast, babeczek, deserów. A najprościej trochę białego serka, 2 łyżki aronii i śniadanie (albo kolacja) gotowe !