Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z ciemnych winogron jest niezastąpiona do tortów, gofrów lub naleśników.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 242
Królowa grilla :)
Odsłon: 59
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 56
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 61
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 242
Królowa grilla :)
Odsłon: 59
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 56
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 61
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Składniki
Surowe winogrona wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej na średnim sitku, żeby pozbyć się skórek i pestek. W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy powstały sok przecierowy i redukujemy do 1/3 objętości. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do górny dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.
Porada: Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja posiadam odmianę o dosyć cierpkim smaku. Jeśli macie w swoich ogrodach odmiany typowo deserowe ilość cukru można odpowiednio zmniejszyć. Żeby nic się nie zmarnowało można użyć pozostałe skórki i pestki do sporządzenia octu. Należy je wymieszać jednak w proporcji 1:1 z całymi owoce.