Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa galaretka winogronowa

Domowa galaretka winogronowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 1071

Galaretka z ciemnych winogron jest niezastąpiona do tortów, gofrów lub naleśników.

Składniki

  • 5 kg winogron granatowych
  • 2,5 kg cukru
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Domowa galaretka winogronowa

Przygotowanie

  1. Surowe winogrona wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej na średnim sitku, żeby pozbyć się skórek i pestek.

    W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy powstały sok przecierowy i redukujemy do 1/3 objętości. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia.

    Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do górny dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.

  2. Porada:
    Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja posiadam odmianę o dosyć cierpkim smaku. Jeśli macie w swoich ogrodach odmiany typowo deserowe ilość cukru można odpowiednio zmniejszyć. Żeby nic się nie zmarnowało można użyć pozostałe skórki i pestki do sporządzenia octu. Należy je wymieszać jednak w proporcji 1:1 z całymi owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń