Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z ciemnych winogron jest niezastąpiona do tortów, gofrów lub naleśników.
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mi...
Odsłon: 92
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 172
Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mi...
Odsłon: 92
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 172
Składniki
Surowe winogrona wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej na średnim sitku, żeby pozbyć się skórek i pestek. W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy powstały sok przecierowy i redukujemy do 1/3 objętości. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do górny dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.
Porada: Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja posiadam odmianę o dosyć cierpkim smaku. Jeśli macie w swoich ogrodach odmiany typowo deserowe ilość cukru można odpowiednio zmniejszyć. Żeby nic się nie zmarnowało można użyć pozostałe skórki i pestki do sporządzenia octu. Należy je wymieszać jednak w proporcji 1:1 z całymi owoce.