Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny keczup wykonany jest z pomidorów, jednak możesz zaskoczyć swoich domowników i przygotować domowy keczup z czerwonej papryki. Kanapki, pieczone kiełbaski, klopsiki czy dania z grilla bardzo polubią się z domowym, paprykowym keczupem. Jeśli wolisz gładszą konsystencją, możesz przetrzeć ketchup przez sitko przed przelaniem go do słoików.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 487
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 510
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 487
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 510
Składniki
Ketchup możesz wykonać z papryki surowej lub pieczonej. Jeśli chcesz użyć papryki z pieca, włóż ją do piekarnika na 25 minut do 200°C, przełóż do garnka, przykryj pokrywką, a po 10 minutach obierz i pozbaw gniazd nasiennych.
Surowe papryki umyj, przekrój, usuń nasiona i błonki, a potem pokrój w kostkę. Jeśli używasz papryczek chili, najlepiej pokroić je w rękawiczkach. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wytnij twarde części i też pokrój w kostkę. Obierz czosnek z łupin i posiekaj.
Do dużego garnka wsyp liście laurowe, ziele angielskie, włącz gaz i pozwól, by przyprawy zaczęły pachnieć. Wlej olej, wrzuć czosnek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj paprykę, pomidory oraz sól i duś pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wyłącz gaz, zmiel warzywa blenderem, a jeśli chcesz uzyskać doskonale gładką konsystencję, dodatkowo przetrzyj keczup przez sitko.
Ponownie ustaw garnek na gazie, wsyp cukier lub wlej miód, dodaj ocet, dopraw pieprzem i słodką papryka, gotuj jeszcze 30 minut. Pamiętaj, aby często mieszać, by keczup się nie przypalił. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu, octu lub cukru.
Gorącym keczupem napełniaj czyste słoiki, od razu zakręcaj i ustawiaj do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Przez zimę przechowuj w spiżarni.