Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy mus jabłkowy

Domowy mus jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 7024

Tak dla odmiany, żeby było coś smacznego zrobiłam mus jabłkowy. Bez konserwantów i żadnych zbędnych dodatków. Nawet BEZ CUKRU ! Bo po co cukier? Skoro są tak słodkie jabłka ! Jestem zadowolona, bo jest to świetny dodatek do ciast, deserów i naleśników. A oprócz tego idealnie nada się jako deserek dla małych dzieci. Jest lepszy niż sklepowy, bo swój domowy. A czas przygotowania nie zajmuje więcej niż 30 minut. W zależności od jabłek. Mi zajęło to około 20 minut, ponieważ jabłka były miękkie i szybko się rozgotowały. Zabieramy się do przygotowania.

Składniki

  • 3kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • cukier do smaku ( osobiście go nie dałam, ponieważ jabłka były wystarczająco słodkie )
  • cynamon lub (tak jak w moim przypadku) przyprawa do szarlotki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Jabłka umyć,obrać,pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.Pociąć na drobne kawałki.
    Pokrojone wrzucić na patelnię ,wlać szklankę wody i przykryć. Dusić na małym ogniu aż jabłka same się rozpadną i powstanie mus.
    Wsypać cynamon lub przyprawę do szarlotki. Zamieszać.
    Gotowy mus można dosłodzić w razie potrzeby.
    Można w lodowce przechowywać ok. 2-3 dni lub włożyć do słoików i pasteryzować ok. 10 - 15 min. Wtedy można go mieć ok.miesiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń