Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia w aromatycznej słodko-kwaśnej zalewie.

Dynia w aromatycznej słodko-kwaśnej zalewie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2727

Dodano:

Odsłon: 4013

Dynia jako warzywo jest mdła w smaku ale w tej zalewie smakuje świetnie.

Składniki

  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 15 łyżek cukru
  • 1 szklanka 10% octu
  • 3 laski cynamonu
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • dynia - tyle ile potrzebujemy lub ile mamy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę.

  2. Składniki zalewy zagotować i na gotującą wkładać partiami pokrojoną dynię.
    Gotować od 3-5 minut w międzyczasie sprawdzając czy nie jest za miękka.
    Powinna być półtwarda..
    Przekładać łyżką cedzakową do miski a po przestudzeniu - do słoików.
    Zalać wrzącą zalewą i mocno słoiki zakręcić. Odwrócić do góry dnem i okryć kocem.
    Nie pasteryzować. Zapewniam, że słoiki dobrze trzymają i się nie psują.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 06 września 2018 Helenko, przydatny przepis, taka dynia musi być pyszna.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń