Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia w syropie słodko-kwaśnym to wspaniały dodatek do placków, naleśników czy deserów. Zatrzymaj jej smak w słoikach na całą zimę!
Garnek, słoiki
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18484
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18484
Składniki
Dynię umyj, obierz ze skóry i usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą aż dynia w całości się zakryje, a potem wsyp sól. Dodaj sok z cytryny. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu na około 10-15 minut.
Odcedź dynię, a potem ułóż ją w słoikach – czystych, wyparzonych i suchych. Dodaj po goździku, odrobinę świeżo startego cynamonu, a także skórki z cytryny.
Teraz przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z octem i cukrem. Kiedy będzie gorąca, zalej nią słoiki. Zakręć mocno słoiki. Pasteryzuj około 20 minut.