Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia w syropie słodko-kwaśnym to wspaniały dodatek do placków, naleśników czy deserów. Zatrzymaj jej smak w słoikach na całą zimę!
Garnek, słoiki
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1564
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1322
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1385
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1302
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1564
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1322
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1385
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1302
Składniki
Dynię umyj, obierz ze skóry i usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą aż dynia w całości się zakryje, a potem wsyp sól. Dodaj sok z cytryny. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu na około 10-15 minut.
Odcedź dynię, a potem ułóż ją w słoikach – czystych, wyparzonych i suchych. Dodaj po goździku, odrobinę świeżo startego cynamonu, a także skórki z cytryny.
Teraz przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z octem i cukrem. Kiedy będzie gorąca, zalej nią słoiki. Zakręć mocno słoiki. Pasteryzuj około 20 minut.