Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem borówkowy

Dżem borówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 3817

Uwielbiam borówki. Nie mogłam sobie więc odmówić zrobienia dżemu borówkowego, który będzie najlepiej smakował w czasie zimowych wieczorów.

Składniki

  • borówki 2 kg
  • żelfix (2:1) 2 op
  • cukier 60 dkg
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Borówki wysypać na durszlak, delikatnie przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć z wody. Następnie owoce wymieszać z żelfixem i smażyć do momentu zagotowania. Dodać cukier. Całość smażyć 4- 5 minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, w miarę możliwości usunąć pianę, która wytworzy się na powierzchni dżemu podczas gotowania owoców. Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń