Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2134
Dodano: 07.08.2017
Odsłon: 2759
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Brzoskwinie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy niewielką ilością wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać i otrzymamy pożądaną konsystencję dżemu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 min.
Rada: Brzoskwinie są ubogie w naturalną pektynę dlatego jeśli chcemy, aby nasz dżem był mocno gęsty musimy dodać do niego żelfixu w proporcji podanej na opakowaniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)