Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy dżem z soczystych brzoskwiń z dodatkiem wanilii i cynamonu. Polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4977
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10018
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4977
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10018
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Składniki
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Brzoskwinie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy niewielką ilością wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać i otrzymamy pożądaną konsystencję dżemu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 min. Rada: Brzoskwinie są ubogie w naturalną pektynę dlatego jeśli chcemy, aby nasz dżem był mocno gęsty musimy dodać do niego żelfixu w proporcji podanej na opakowaniu.