Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2134

Dodano:

Odsłon: 2759

Pyszny domowy dżem z soczystych brzoskwiń z dodatkiem wanilii i cynamonu. Polecam.

Składniki

  • 5 kg brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 0,75 kg cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dżem brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Owoce myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Brzoskwinie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy niewielką ilością wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać i otrzymamy pożądaną konsystencję dżemu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 min.

    Rada: Brzoskwinie są ubogie w naturalną pektynę dlatego jeśli chcemy, aby nasz dżem był mocno gęsty musimy dodać do niego żelfixu w proporcji podanej na opakowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń