Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy dżem z soczystych brzoskwiń z dodatkiem wanilii i cynamonu. Polecam.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Brzoskwinie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy niewielką ilością wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać i otrzymamy pożądaną konsystencję dżemu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 min. Rada: Brzoskwinie są ubogie w naturalną pektynę dlatego jeśli chcemy, aby nasz dżem był mocno gęsty musimy dodać do niego żelfixu w proporcji podanej na opakowaniu.