Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna porcja słońca w słoiku! I mnóstwo karotenu! :) Morele uwielbiam, dynię dopiero poznaję, ale ich połączenie to eksplozja smaku! Spróbujcie sami! :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka. Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy. Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut). Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru i dynię. Gotujemy aż cukier się rozpuści, a dynia będzie miękka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki). Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorący dżem. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)